Nieuwsbericht

Alles over uw schadevrije jaren

Een onhandige actie bij het inparkeren of een kop-staartbotsing in de file? Als u autoschade claimt bij uw verzekeraar is dat van invloed op uw premie. Wat moet u zeker weten over schadevrije jaren?

Uw schadevrije jaren en de hoogte van uw no-claimkorting is leuke gespreksstof tijdens een feestje. Toch roept het begrip schadevrije jaren soms ook vragen op. Bijvoorbeeld: Wat zijn schadevrije jaren? Hoe bouwt u schadevrije jaren op? Bent u deze bij de eerste de beste schade al weer kwijt?

Het principe is eenvoudig: claimt u geen schade bij uw autoverzekeraar, dan krijgt u als tegenprestatie een premiekorting. Elk schadevrij jaar levert u een premiekorting op. Dit kan aardig oplopen, al zit er wel een maximum aan de premiekorting. Deze regeling is ook bekend als het bonus-malussysteem.

Terugval

Claimt u een autoschade bij uw verzekeraar en wordt het schadebedrag uitgekeerd, dan zakt u meerdere treden op de premieladder. Sinds 1 januari 2016 werken alle verzekeraars met een vaste terugval. Elke verzekeraar kan nog wel zelf de hoogte van de korting bepalen. Deze korting kan bijvoorbeeld afhankelijk zijn van uw leeftijd of het aantal gereden kilometers per jaar.

Opbouw

Staat de autoverzekering op uw naam dan bouwt u, mits u geen schade claimt, schadevrije jaren op. Bij een scheiding of overlijden kan uw partner deze schadevrije jaren overnemen.
Stapt u over naar een andere autoverzekeraar, dan moet u uw opgebouwde schadevrije jaren aantonen om voor dezelfde korting in aanmerking te komen. Dit kan eenvoudig aan de hand van uw jaaroverzicht dat u van uw huidige verzekeraar krijgt. Daarnaast kan uw nieuwe verzekeraar in een centrale database uw schadevrije jaren opzoeken en controleren.

Leaseauto

Rijdt u een leaseauto en stapt u over naar een auto in eigen beheer? Dan is een verklaring van uw leasemaatschappij of uw werkgever vaak al voldoende voor de nieuwe verzekeraar om uw schadevrije jaren over te nemen. Een van de voorwaarden is dan wel dat u de enige bestuurder van de leaseauto bent geweest.

Wilt u meer weten over uw autoverzekering, schadevrije jaren of het overstappen naar een andere verzekeraar? Neem dan contact met ons op.