Nieuwsbericht

BKR verdedigt moeilijk schrappen registratie

AMSTERDAM – Het is juist in het belang van consumenten dat het schrappen van een BKR-registratie lastiger is geworden, aldus het BKR.

Per 1 februari worden terechte BKR-registraties nooit meer verdwijderd, en kan alleen het BKR zelf nog onterechte registraties schrappen. Dat doet de Tielse stichting alleen nog maar na een ’uitgebreide schriftelijke verklaring’ van de kredietverlener – en dus niet van de consument zelf.

„Correcte informatie wegpoetsen is geschiedvervalsing”, vindt bestuurslid Peter van den Bosch. „En de consument wordt daar uiteindelijk ook zelf de dupe van.” Het BKR is bang dat consumenten die hun terechte registratie laten schrappen onverantwoorde leningen afsluiten.

Het BKR kwam de laatste maanden vaker in het nieuws vanwege aangescherpte regels. Zo heeft iedereen die meer dan €250 rood mag staan bij zijn bank een BKR-registratie. Die is positief zolang het roodstaan niet problematisch wordt. Ook op krediet gekochte smartphones worden vanaf dit jaar bij het BKR gemeld.

Al die leningen kunnen in de weg zitten als iemand een echt grote verplichting wil aangaan, zoals het afsluiten van een hypotheek.

Bron: Telegraaf.nl