Nieuwsbericht

Renteverwachting

Verwachtingen voor de korte rente
De Europese Centrale Bank (ECB) houdt al geruime tijd haar rentetarieven uitzonderlijk laag. De ECB moet ervoor zorgen dat de inflatie in de eurozone dichtbij, maar beneden 2% ligt. In september was de inflatie echter -0,1%. De daling had te maken met de sterke afname van de olieprijzen. Maar ook zonder beweeglijke prijscomponenten, zoals olie en voedsel, lag de inflatie ver onder het nagestreefde niveau.
De kans dat de inflatie beperkt blijft, is verder toegenomen door de groeivertraging in China en de onrust hierover op financiële markten. De ECB heeft dus alle reden om de rentetarieven laag te houden. Dit zorgt voor neerwaartse druk op de korte hypotheekrente.

Verwachtingen voor de lange rente
De ECB koopt maandelijks op grote schaal obligaties op. Zo duwt het de lange rente naar beneden en stimuleert het de kredietverlening. Met als uiteindelijke doel een hogere inflatie. Momenteel staat de tienjaarsrente op 0,8%.
Waarschijnlijk zal de ECB de aankopen verder opvoeren. Weliswaar versoepelen banken hun kredietvoorwaarden en stijgt de vraag naar krediet, maar dit gebeurt nog te traag. Bovendien lijkt de Amerikaanse centrale bank haar officiële rentetarief pas volgend in plaats van dit jaar te verhogen. Daardoor behoudt de euro haar kracht ten opzichte van de dollar en stijgen de prijzen van ingevoerde goederen en diensten nauwelijks.
Het vooruitzicht van verdere uitbreiding van het opkoopprogramma houdt de tienjaarsrente voorlopig laag. Zodoende kunnen hypotheekverstrekkers zich goedkoop blijven financieren en gaat de lange hypotheekrente mogelijk verder omlaag.