Nieuwsbericht

Woningbezitter gebruikt extraatje liever voor af lossen dan sparen

Nederlandse huishoudens gebruiken het geld dat ze overhouden liever om extra af te lossen op de hypotheek dan om te sparen.

Iets meer dan een vijfde van de woningeigenaren met een hypotheekschuld heeft de afgelopen twaalf maanden extra afgelost, boven op de reguliere aflossing, zo blijkt dinsdag uit onderzoek van ING.

Nederlanders lossen bijvoorbeeld extra af omdat hun huis onder water staat of omdat ze snel van hun schuld af willen. Ook de lage rente speelt een rol. Voor huizenbezitters met een vaste hypotheekrente loopt het verschil tussen hun hypotheekrente en de huidige dalende spaarrente namelijk op.

Gemiddeld bedraagt de extra aflossing die mensen doen zo’n 10.000 tot 15.000 euro. In totaal gaat het om 10 miljard euro extra per jaar aan extra aflossingen.

Huurders

Terwijl de woonlasten van huizenbezitters de afgelopen drie jaar zijn gedaald met ongeveer 8 procent, zijn de gemiddelde woonlasten van huurders in die periode juist met hetzelfde percentage gestegen. Zij hebben te maken gehad met huurverhogingen.

Huurders in Amersfoort, Haarlem en Nijmegen zagen hun woonlasten het meest stijgen. Huizenbezitters in Emmen, Apeldoorn en Ede gingen er het meest op vooruit.

In het tweede kwartaal van 2016 kon 15 procent van de Nederlanders moeilijk rondkomen. Dit aandeel daalt al drie jaar op rij. 45 procent van de huishoudens houdt geld over. Dit komt doordat hun inkomen harder groeit dan hun bestedingen.

Het totaal beschikbaar inkomen zal dit jaar met 3 procent stijgen, terwijl de consumptie slechts met 2 procent zal groeien, zo verwacht ING.

Bron: NU.nl